Βρέθηκε από τους αρχαιολόγους η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Επιστήμονες του Βρετανικού Μουσείο υποστηρίζουν πως είναι βέβαιοι για την ανακάλυψη τουςΒρέθηκε από αρχαιολόγους η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Βρέθηκε από αρχαιολόγους η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μία παραμυθένια, πανέμορφη πόλη, εκεί όπου ιστορικοί υποστήριζαν ότι συνέβαιναν μοναδικά κοσμοπολίτικα πράγματα με τους κατοίκους να απολαμβάνουν το κρασί που έρεε άφθονο καθώς φιλόσοφοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για σπουδαίες ιδέες, εξαφανίστηκε στο πέρασμα των αιώνων και κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα αν η ύπαρξη της ήταν τελικά κάτι περισσότερο αληθινό από παμπάλαιες μαρτυρίες, αδύνατο να διασταυρωθούν.

Η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν, σύμφωνα με τις αφηγήσεις, ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος, κάτι σαν τη μαγική Τάνελορν που περιγράφει ο Μάικλ Μούρκοκ στη σειρά βιβλίων του «Ο Έλρικ του Μελνιμπονέ», ένας τόπος όπου ο καθένας μπορούσε να βρει τη γαλάνη και την πληρότητα.

Σήμερα βρετανοί αρχαιολόγοι μετά από εκτενείς έρευνες που έλαβαν χώρα σε επαρχία του Ιράκ υποστηρίζουν πως έχου βρει την περίφημη χαμένη πόλη, η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Οι επιστήμονες βάσισαν τις μελέτες του σε κάποια παλαιότερα στοιχεία που έπεσαν στα χέρια τους μέσω παλαιότερου, μυστικού υλικού το οποίο τράβηξε ένας αμερικανός κατάσκοπός κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60, όταν βρισκόταν σε αποστολή σε περιοχή. Αξίζει να πούμε ότι οι αρχαιολόγοι γνώριζαν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού ήδη από το 1996, έχοντας αναπτύξει ήδη την αρχική θεωρία τους πως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μία αρχαία, χαμένη πόλη (χωρίς βέβαια να μπορούν να ξέρουν σε ποια αυτοκρατορία άνηκε), αλλά η οποιαδήποτε έρευνα στο σημείο κρίθηκε απαγορευτική λόγω των πολιτικών ταραχών στο Ιράκ.

Πλέον με την βοήθεια των drones ακόμα περισσότερες εικόνες από την επαρχία που έχει τη σημερινή ονομασία Qalatga Darband, 10 χιλιόμετρα νοτιοαναταλικά της γνωστής πόλης Rania, είναι πια στη διάθεση των ειδικών, οδηγώντας τους με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι έχουν να κάνουν με μία χαμένη πόλη των Ελληνιστικών χρόνων. 

Το άγαλμα που θεωρείται ότι απεικονίζει την Περσεφόνη
Το άγαλμα που θεωρείται ότι απεικονίζει την Περσεφόνη

Σημαντικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σημείο, ανάμεσα τους αρχαία αγάλματα (ένα εκ των οποίων είναι αρκετά πιθανό πως απεικονίζει την Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας), νομίσματα αλλά και πλακάκια ελληνιστικής τεχνοτροπίας, έχουν κάνει τους αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου να στηρίξουν με δυνατά επιχειρήματα την θεωρία τους, σύμφωνα με την οποία στον συγκεκριμένο τόπο γεννήθηκε και άκμασε πριν από περίπου 2000 χρόνια μία ισχυρή, εμπορική πόλη.

Μάλιστα οι ίδιοι αρχαιολόγοι, συνδέοντας τα ευρήματα τους με ιστορικά δεδομένα ισχυρίζοντας ότι αυτή η πόλη υπήρξε το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηγός την επίθεση του ενάντια στον Πέρση αυτοκράτορα Δαρείο. Η πόλη θεωρείται μεγάλο, εμπορικό πέρασμα και τόπος κομβικής σημασίας για την πολιστισμική ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Άγαλμα του θεού Άδωνι που βρέθηκε στην περιοχή
Άγαλμα του θεού Άδωνι που βρέθηκε στην περιοχή

 

Νόμισμα της Ελληνιστικής Περιόδου.
Νόμισμα της Ελληνιστικής Περιόδου.

 

Πλακάκι από τερακότα, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στα σπίτια των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πλακάκι από τερακότα, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στα σπίτια των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Το σημείο όπου βρέθηκε η αρχαία πόλη είναι ευδιάκριτο μέσω Google Maps.
Το σημείο όπου βρέθηκε η αρχαία πόλη είναι ευδιάκριτο μέσω Google Maps.

Mε πληροφορίες και φωτογραφίες από το Bρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.About DataNews Web TV 32 Articles
Εάν είστε και σεις, από τους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν, να μοιράζονται, να κατασκευάζουν, που "ψάχνονται", που ανακαλύπτουν ή που απλά ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Το DataNews είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα νέων και ειδήσεων που θέλει να δώσει μια ευκαιρία σε νέους να αναδείξουν την αγάπη και το ταλέντο τους για το κάθε πράγμα που τους ενδιαφέρει. Αν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε το άρθρο σας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να γίνετε και εσείς ένα ενεργό μέλος του DataNews!