Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου! (Μέρος 2ο)



Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου Μέρος 2ο DataNews
Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου Μέρος 2ο DataNews

Κράτησε δυναμικές σημειώσεις στη γλώσσα του εγκεφάλου!

Εφόσον γνώρισες, αλλά και πειραματίστηκες θέλω να ελπίζω, με μερικές από τις τεχνικές που αποκαλύφθηκαν στο προηγούμενο άρθρο ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα που θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις και αξιοποιείς τον εγκέφαλό σου.

Μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για την καταλυτική σημασία που έχει να αναγκάζεις και τα δύο ημισφαίρια κατά την διαδικασία της μάθησης. Σε αυτό το άρθρο θα γίνει μια εκτενέστερη αναφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το πετύχεις αυτό και να απογειώσεις τη διαδικασία της μάθησης.

Στοιχείο Κλειδί Νούμερο 1: Χρώμα

Βάλε Χρώμα στη μελέτη σου! Ναι. Δεν είναι παιδικό ούτε ανόητο. Πολλές φορές προτιμούμε να κρατάμε σημειώσεις με διαφορετικό χρώμα στυλό επειδή μας βοηθάει. Μας βοηθάει να ξεχωρίζουμε διαφορετικά θέματα. Να τα ταξινομούμε ανάλογα με τη σημασία τους ενώ ταυτόχρονα κάνει το γραπτό πιο καλαίσθητο. Οι περισσότεροι νομίζω θα συμφωνούσαν με αυτό. Το να χρησιμοποιείς όμως διαφορετικού χρώματος στυλό είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις! Είναι περιορισμένο και συνηθισμένο. Γι’ αυτό το λόγο τα ερεθίσματα του εγκεφάλου αν και πιο δυνατά δεν αποτελούν κάτι τ ιδιαίτερο.

Ας βρούμε μαζί λοιπόν έναν τρόπο για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρώμα στη μελέτη μας. Αν το καλοσκεφτούμε σημειώνουμε με στυλό τις λέξεις κλειδιά. Λίγες λέξεις που μας βοηθάνε να θυμηθούμε μια ολόκληρη πρόταση. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα:

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το αριστερό και το δεξί. Το αριστερό ημισφαίριο, γνωστό ως το λογικό ημισφαίριο, ελέγχει το ο δεξί μέρος του σώματος μας τόσο αισθητικά όσο και κινητικά. Το δεξί ημισφαίριο, γνωστό ως το ονειροπόλο ημισφαίριο, Το δεξί ημισφαίριο, σε αντιδιαστολή με το αριστερό ελέγχει το αριστερό μέρος του σώματος μας, κινητικά και αισθητικά.

Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάποιες λέξεις κλειδιά από εδώ αυτές θα μπορούσαν να είναι:

  • Εγκέφαλος
  • 2 ημισφαίρια (Αριστερό & Δεξί)
  • Αριστερό = Λογικό
  • Δεξί = Ονειροπόλο
  • Αριστερό -> έλεγχος δεξιού μέρος σώματος
  • Δεξί -> αντιστρόφως

Όπως ήδη βλέπετε αν προσπαθούσαμε απλώς να υπογραμμίσουμε τις λέξεις κλειδιά θα ήμασταν αναγκασμένοι να υπογραμμίσουμε ολόκληρη την πρόταση σε αντίθεση με τις “γρήγορες” σημειώσεις που κρατήσαμε μόλις. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να “ξεπεράσουμε” τη συμβατικότητα της απλής μεθόδου σημείωσης με πολύχρωμα στυλό; Ας δούμε την παρακάτω προσπάθεια.

1

 

Βλέπουμε αμέσως πως έχουμε μια στοιχειώδη διάρθρωση η οποία είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν οι λέξεις κλειδιά νόημα και αλληλουχία. Κατά δεύτερον βλέπουμε πως έχουμε χρησιμοποιήσει άριστα την ύπαρξη χρώματος διαχωρίζοντας τα δύο ημισφαίρια.  Έχουμε όμως και μία κεντρική ιδέα η οποία είναι η αφετηρία όλων των σημειώσεών μας. Τι έχουμε καταφέρει;

  • Έχουμε βρει ένα δημιουργικό τρόπο για να κρατήσουμε σημειώσεις.
  • Έχουμε δώσεις στις σημειώσεις μας τόσο χρώμα όσο και διάρθρωση.

Ενεργοποιούμε λοιπόν τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο ταυτόχρονα με απίστευτα οφέλη για την απομνημόνευση και την ενεργοποίηση του υποσυνείδητου. Πριν όμως μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τον τρόπο αυτό ας δούμε ένα δεύτερο στοιχείο κλειδί.

Στοιχείο κλειδί νούμερο 2: Σχήμα 

Σχημάτισε τις σημειώσεις σου! ναι, αυτό και αν είναι δημιουργικό και πρωτότυπο. Τι εννοώ; Ας δούμε μια διαφορετική εκδοχή του προηγούμενου παραδείγματος:

2

Βλέπουμε πως αμέσως το προηγούμενο σχεδιάγραμμα μετατράπηκε σε ένα δυναμικό σχεδιάγραμμα που είναι πολύ δύσκολο για τον καθένα να το ξεχάσει. Τα σχήματα στις σημειώσεις μας πυροδοτούν άλλο ένα κομμάτι του δεξιού μισού του εγκεφάλου μας. Αυτό των συνειρμών! Έτσι πλέον έχουμε ένα σχεδιάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:

  • Λέξεις κλειδιά: (Αριστερό ημισφαίριο)
  • Συνοχή και αλληλουχία: (Αριστερό ημισφαίριο)
  • Χρώματα: (Δεξί ημισφαίριο)
  • Σχήματα/Συνειρμοί: (Δεξί ημισφαίριο)

Πυροδοτούμε λοιπόν με δύο τρόπους τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο κι έτσι ισχυροποιούμε τις δυνατότητες απομνημόνευσης αλλά ταυτόχρονα εξασκούμε και τον εγκέφαλό μας που δέχεται ταυτόχρονα πολλαπλά ερεθίσματα. Μην ξεχνάτε πως ο εγκέφαλος είναι ένας μυς και όπως όλοι οι μυς χρειάζονται γυμναστική. Μάλιστα έχει βρεθεί πως αυξάνεται και ο όγκος που καταλαμβάνει έπειτα από μακροχρόνια εξάσκησή του.

Όσον αφορά τα σχεδιαγράμματα που είδατε ονομάζονται “χάρτες εγκεφάλου” και αποτελούν ένα πανίσχυρο εργαλείο της ανερχόμενης επιστήμης του εγκεφάλου. Οι χάρτες εγκεφάλου εφευρέθηκαν από τον Tony Buszan και είναι πολύ πιο κατάλληλος από εμένα για να σας εξηγήσει τα οφέλη του “mind mapping”. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται i mind map 6.  Για όσους ενδιαφέρεστε μπορείτε να ζητήσετε από τα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Tony Buzan “Χάρτες Εγκεφάλου”.  Αν ανησυχείτε για το χρόνο που απαιτεί ένα τέτοιο σχεδιάγραμμα δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα. Με το i mind map μπορείτε να σχεδιάζετε ταχύτατα ενώ με τον καιρό γίνεστε και οι ίδιοι πιο γρήγοροι. Άλλωστε όσο τυχόν παραπάνω χρόνο χάσατε για το σχεδίασμα τον αναπληρώνετε κατά πολύ περισσότερο στην λεγόμενη επανάληψη που κυλάει σαν νερό! Δοκιμάστε το και μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία σας είτε μέσω σχολίου είτε μέσω email στο solakas@msn.com.

Εμείς θα δώσουμε ραντεβού σε 2 εβδομάδες που θα είμαι και πάλι κοντά σας  διεισδύοντας  ακόμα περισσότερο μέσα στα μυστικά του εγκεφάλου και της αποτελεσματικής αξιοποίησής του! Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά.

ΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ



About DataNews Web TV 32 Articles
Εάν είστε και σεις, από τους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν, να μοιράζονται, να κατασκευάζουν, που "ψάχνονται", που ανακαλύπτουν ή που απλά ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Το DataNews είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα νέων και ειδήσεων που θέλει να δώσει μια ευκαιρία σε νέους να αναδείξουν την αγάπη και το ταλέντο τους για το κάθε πράγμα που τους ενδιαφέρει. Αν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε το άρθρο σας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να γίνετε και εσείς ένα ενεργό μέλος του DataNews!