Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου

Μέρος 1ο



Datanews. Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου μέρος 1ο
Datanews. Αξιοποίησε τον εγκέφαλό σου μέρος 1ο

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί για τους λεγόμενες ανθρώπινες διάνοιες. Πώς είναι δυνατόν ο εγκέφαλός τους να λειτουργεί τόσο αποδοτικά; Είναι έμφυτο χάρισμα ή μήπως έχουν κάποιο μυστικό. Κάποιο βίωμα κάποια μέθοδο που τους κάνει να ξεχωρίζουν;

Αφενός όλοι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξοδέψει ολόκληρη τη ζωή τους αφοσιωμένοι σε αυτό με το οποίο ασχολούνται. Η γνώση είναι απίστευτη δύναμη αλλά θα πρέπει να κατακτηθεί με σωστό και συστηματικό τρόπο. Αυτόν τον τρόπο μελετάει μεταξύ των άλλων και η επιστήμη του εγκεφάλου. Αρχίζω λοιπόν αυτό το άρθρο (που θα αποτελείται από συνέχειες) για να σας δώσω μια μικρή γεύση από αυτόν τον μοναδικό και ευφυή τρόπο για να αξιοποιείς τον εγκέφαλο στη μάθηση.

Μέρος 1ο

Γνώρισε τον εγκέφαλό σου.

Για να τον αξιοποιήσεις πρώτα πρέπει να τον γνωρίσεις. Ο εγκέφαλός μας απειλείται από δύο ημισφαίρια. Το αριστερό και το δεξί. Στο κάθε ημισφαίριο επεξεργάζονται και αναλύονται διαφορετικού είδους πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα:

Αριστερό Ημισφαίριο: (I am the logic one!!!)

Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το δεξί μέρος του σώματος μας τόσο αισθητικά όσο και κινητικά. Το αριστερό ημισφαίριο είναι γνωστό ως το λογικό ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει καθώς οτιδήποτε εμπλέκει την λογική επεξεργάζεται και αναλύεται στο αριστερό ημισφαίριο. Η επεξεργασία και η κατανόηση λοιπον λέξεων, μαθηματικών πράξεων, η εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων και η κατανόηση βασικών όρων και κακαταστάσεων. Είναι ένα μικρό δείγμα από τη δραστηριοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου.

Δεξί ημισφαίριο ( I am free! I am a dreamer!)

Το δεξί ημισφαίριο, σε αντιδιαστολή με το αριστερό ελέγχει το αριστερό μέρος του σώματος μας, κινητικά και αισθητικά. Ναι είναι ένας ελεύθερος και ανέμελος ονειροπόλος καθώς η κύρια τροφή της λειτουργίας του είναι η φαντασία, τα χρώματα,, οι συνειρμοί. Έρχεται να συμπληρώσει το αριστερό ημισφαίριο αντιλαμβανόμενο τον τόνο, την έκφραση, και τη μουσικότητα της φωνής αλλά και την γλώσσα του σώματος. Καταλαβαίνει αυτά που δε λες αλλά δείχνεις!

Τώρα που έχεις ήδη μια μικρή γνώση για το πως λειτουργεί, ή τουλάχιστον για το πώς δομείται η εγκεφαλική λειτουργία και επεξεργασία, είναι ώρα να το εκμεταλλευτές. Μη ξεχνάς, η γνώση είναι δύναμη! Πώς θα το κάνεις αυτό; Αυτό είναι το θέμα του αμέσως επόμενου άρθρου που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε θα σου δώσω μερικά στοιχεία κλειδιά για να μπορέσεις να δεις μέχρι που φτάνει η φαντασία σου.

Η αποδοτική εκμετάλλευση του εγκεφάλου μας στηρίζεται στην ταυτόχρονη εκμετάλλευση και ενεργοποίηση και των δύο ημισφαιρίων. Σκέψου: είναι ευκολότερο να απομνημονεύσεις κάτι όταν στο αφηγείται κάποιος. Γιατί; Επειδή ακριβώς συμμετέχουν και τα δυο ημισφαίρια: το αριστερό αντιλαμβάνεται την ουσία αυτών που σας αφηγείται και το δεξί αντιλαμβάνεται την τονικότητα της φωνής του αφηγητή, αναλύει τη γλώσσα του σώματός του και αντιλαμβάνεται τα σημεία βαρύνουσας σημασίας. Όσο πιο πολλές λειτουργίες του κάθε ημισφαιρίου συνδυάζονται ταυτόχρονα, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε και απομνημονεύουμε.



About DataNews Web TV 32 Articles
Εάν είστε και σεις, από τους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν, να μοιράζονται, να κατασκευάζουν, που "ψάχνονται", που ανακαλύπτουν ή που απλά ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Το DataNews είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα νέων και ειδήσεων που θέλει να δώσει μια ευκαιρία σε νέους να αναδείξουν την αγάπη και το ταλέντο τους για το κάθε πράγμα που τους ενδιαφέρει. Αν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε το άρθρο σας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να γίνετε και εσείς ένα ενεργό μέλος του DataNews!