1300 θύματα από τον καύσωνα



1300 θύματα από τον καύσωνα
1300 θύματα από τον καύσωνα

Ο φονικότερος καύσωνας

Ο ισχυρός επερχόμενος καύσωνας, μπορεί να αποδειχθεί ο πιο… βάναυσος της 100ετιας, αλλά σίγουρα δεν είναι ο πρώτος μεγάλος. Τα θερμόμετρα έχουν δείξει 40 βαθμούς ουκ ολίγες φορές μέσα στα χρόνια, αφήνοντας πίσω ζημιές και νεκρούς, με αποκορύφωμα τον φονικότερο όλων, εκείνον του 1987, με 1300 θύματα από τον καύσωνα.

1300 θύματα από τον καύσωνα

Ο καύσωνας που έγραψε ιστορία είναι εκείνος του Ιουλίου του 1987, αφού οι νεκροί ξεπέρασαν του 1300, με αποτέλεσμα να μένουν άταφοι ακόμα και για 24ωρα, αφού δεν προλάβαιναν να τους θάψουν!

Παρότι οι ανώτατες θερμοκρασίες δεν σημείωσαν ρεκόρ, είχε μεγάλη διάρκεια. Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία ήταν επί οκτώ συνεχείς ημέρες ίση ή μεγαλύτερη των 41 βαθμών και καθώς ο κλιματισμός ήταν άγνωστη έννοια,  η Αθήνα “λύγισε” από τη ζέστη. Η μεγάλη ζέστη ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και έως τις 25 του μήνα, η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 300!

Ως το τέλος του καύσωνα, τα νεκροτομεία είχαν γεμίσει. «Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία», αναφέρει ο Τύπος της εποχής. Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

Από την 7η ημέρα του καύσωνα, η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέφτει, αλλά ο απολογισμός ήταν τραγικός: Η χώρα έζησε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σε καιρό ειρήνης.

Πιο πολλοί καύσωνες

Κοιτάζοντας ακόμα πιο παλιά, ισχυρότατος καύσωνας σημειώθηκε το καλοκαίρι του ’73, από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου. Στις 19 Ιουλίου πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σε: Λαμία 46,5 °C, Ελευσίνα 46,4 °C , Αγχίαλο 46,2 °C, Τανάγρα 46 °C, Λάρισα 45,2 °C.

Ας ελπίσουμε πως το καλοκαίρι του 1987 με 1300 θύματα από τον καύσωνα δε θα επαναληφθεί σοτν επερχόμενο καύσωνα του 2017

Διαβάστε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα άρθρα Datanews



About DataNews Web TV 32 Articles
Εάν είστε και σεις, από τους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν, να μοιράζονται, να κατασκευάζουν, που "ψάχνονται", που ανακαλύπτουν ή που απλά ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Το DataNews είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα νέων και ειδήσεων που θέλει να δώσει μια ευκαιρία σε νέους να αναδείξουν την αγάπη και το ταλέντο τους για το κάθε πράγμα που τους ενδιαφέρει. Αν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε το άρθρο σας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να γίνετε και εσείς ένα ενεργό μέλος του DataNews!