Νάξος: Ξέσπασε η εισαγγελέας για το βάναυσο έθιμο με τα γαϊδούρια σε ταράτσες! (Βίντεο)

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ αλλά και βαρύτατες ποινικές διώξεις θα βρίσκονται πλέον όσοι τηρήσουν το «έθιμο» της Πρωτομαγιάς στη Νάξο και ανεβάσουν γαϊδούρια στις ταράτσες...



Νάξος: Ξέσπασε η εισαγγελέας για το βάναυσο έθιμο με τα γαϊδούρια σε ταράτσες!
Νάξος: Ξέσπασε η εισαγγελέας για το βάναυσο έθιμο με τα γαϊδούρια σε ταράτσες!

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου Πόπη Παπανδρέου στην ομιλία της, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα ζώα που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο την Κυριακή το πρωί, εμφανίστηκε αποφασισμένη να τηρήσει τη νομοθεσία στο ακέραιο για τους δράστες του συγκεκριμένου βάναυσου εθίμου που κάθε χρόνο τελείται στα χωριά Κυνίδαρος και Γαλήνη, την Πρωτομαγιά.

«Η τακτική που ακολουθείται στα χωριά Γαλήνη και Κυνίδαρος στη Νάξο με το ανέβασμα των δεμένων με σχοινιά στην κοιλιά και τα πόδια γαϊδουριών στις ταράτσες, είναι ποινικό αδίκημα. Αυτή η παράνομη τακτική συνιστά βάναυση κακομεταχείριση των ζώων και τιμωρείται με βαρύτατες ποινικές διώξεις και πρόστιμα» σημείωσε η κ. Παπανδρέου.

Όπως προειδοποίησε, ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες να παρέμβουν και να τηρήσουν την αυτόφωρη διαδικασία και την επιβολή προστίμων τις ημέρες εκείνες που θα πλησιάζει η συγκεκριμένη γιορτή και τελείται αυτό το έθιμο.

«Αυτό λοιπόν απαγορεύεται. Είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με πρόστιμο 30.000 ευρώ» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι το ανέβασμα των γαϊδουριών στις ταράτσες, είναι ένα «έθιμο» που κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια στα χωριά Κυνίδαρος, Γαλήνη και Εγγαρές Νάξου, όπου κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς οι κάτοικοι ανεβάζουν τα γαϊδούρια του χωριού, δεμένα με σχοινιά από την κοιλιά και τα πόδια, στις ταράτσες των σπιτιών.

Με τον ίδιο τρόπο τα κατεβάζουν την Πρωτομαγιά και τα οδηγούν στην πλατεία του χωριού. Κάθε χρόνο Φιλοζωικές Οργανώσεις καταγγέλουν το συγκεκριμένο έθιμο όμως αυτό τελείται παρά την απειλή των περιπολιών των αστυνομικών αρχών και τον κίνδυνο ποινικών διώξεων.

Πηγή: naxostimes.gr