Η μαρμαροτεχνία και το κρασί της Τήνου αποθεώνονται από το Guardian



Το Guardian υμνεί την μαρμαροτεχνία και το κρασί της Τήνου
Bay dream … Ormos Ysternia, Tinos. The village’s jetty has superb cuisine at Thalassaki taverna. Photograph: Alamy

Για τους Έλληνες καθώς και για όσους πατούν το πόδι τους στα μαγικά της εδάφη, η Τήνος αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό που εντυπωσιάζει όσους αγαπούν το φυσικό πλούτο, την μαρμαροτεχνία, τις παραμυθένιες εικόνες, το καλό φαγητό και το εξαιρετικό κρασί.

Λόγοι που «οδήγησαν» τους συντάκτες του βρετανικού Guardian σε ένα εκτενές αφιέρωμα γι’ αυτό το μέρος. Με τους αρθρογράφους να ξεκινούν από την ιστορία της Τήνου στη μαρμαροτεχνία (η εξαγωγή των μαρμάρων της Τήνου είναι γνωστή παγκοσμίως ενώ η τηνιακή μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), σημειώνουν πως οι γλύπτες έχουν μετατρέψει κάθε σκάλισμα, πόρτα και σιντριβάνι σε μαρμαροτεχνία.

Η μαρμαροτεχνία και το κρασί της Τήνου αποθεώνονται από το Guardian
The boulder-strewn Domaine de Kalathas. Photograph: Olivier Borst

Σε άλλο κομμάτι του κειμένου, η βρετανική εφημερίδα εξυμνεί το καλό κρασί που μπορεί να γευτεί κάποιος εκεί, σημειώνοντας, βέβαια, ότι η στροφή στη κτηνοτροφία το 1970 έφερε την καταστροφή των αμπελώνων. Η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Χόουαρντ, που υπογράφει μεταξύ άλλων το κείμενο, παραθέτει και μέρος συνομιλίας της με τον Μιχάλη Κοντιζά, που βρίσκεται πίσω από το Volacus Wine και παράγει βιολογικά κρασιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται τον τουρισμό, καθώς δεν παράγουμε πολλά. Αλλά θέλουμε όσους έρχονται να δοκιμάσουν τα πράγματα που παράγουμε» λέει στη Χόουαρντ ο οινοποιός.

Η μαρμαροτεχνία και το κρασί της Τήνου αποθεώνονται από το Guardian
Tinos Food Paths holds a beach barbecue. Photograph: Evelyn Foskolou

Προϊόντα με άρωμα Τήνου

Μπορεί η δημοσιογράφος του Guardian να αναφέρεται στο καλό κρασί, όμως, η Τήνος έχει τόσο καλούδια να προβάλει. Η άγρια αγκινάρα, που καλλιεργείται στην κοιλάδα της Κώμης, τα ξακουστά τηνιακά σκόρδα, το τηνιακό τυρί, το πέτρωμα (τυρί ανάλατο), η κοπανιστή και η γραβιέρα Τήνου (προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), το ανθότυρο, το μαλαθούνι είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που επισκέπτεται το νησί.

Η μαρμαροτεχνία και το κρασί της Τήνου αποθεώνονται από το Guardian
A Tinos Food Paths beach dinner. Photograph: Evelyn Foskolou

Ακόμη, το θυμαρίσιο μέλι και το «ροζακί» σταφύλι, το τοπικό ρακί, ελαφρύ και εξαιρετικής ποιότητας, δεν μπορούν να απουσιάζουν από τη λίστα του κάθε ταξιδιώτη. Όπως άλλωστε και η λούζα -χοιρομέρι ψημένο στο κόκκινο κρασί-, το τηνιακό λουκάνικο, οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη.

marmarotexnia-krasi-tinou-guardian
Tranquil View from Byzantio Beach Apartments, Photography: Vicky Levanti

Δείτε όλο το άρθρο από το βρετανικό Guardian πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Πηγή: theguardian.com/tinos-cyclades-greece-island-food-wine
Αρχική Ενημέρωση από: tinostoday.gr

Διαβάστε ακόμα: Κάτι νέο ετοιμάζει το Tinos Food Paths!